Project S.E.A. Texel, ´Science Encounters Art´

In opdracht van S.E.A. Texel heb ik een ruimte specifieke installatie ontworpen voor in De Burght Kerk – Den Burg.

Titel: REIS

De verbeelding van de wetenschap.

Er is een overeenkomst tussen kunst en wetenschap. Je hebt voor beide verbeeldingskracht nodig. Deze verbeeldingskracht hebben we gebruikt om het onderzoek van Allert Bijleveld te visualiseren.

De vogels, hun karakters en bewegingen zijn vormgegeven als een reis. Het onderzoek, de zoektocht naar antwoorden die in het onderwerp verborgen liggen is als een labyrint, een plaats van oriëntatie. Wie daar naar binnen gaat onderzoekt de weg naar het antwoord.

Alchemie, de geheimzinnige wetenschap, is gebaseerd op de vier elementen,

lucht , water, aarde en vuur.

Dit zijn de elementen waar vogels zich in bewegen en het vuur symboliseert hun karakter. Vanuit de symbolen van deze elementen worden geometrische objecten gevormd die zweven in de ruimte.

De blauwe gloed zwelt aan als de vloed. De vogels moeten weer op reis naar het volgende gebied voor voedsel. We kunnen ze volgen door de reflecties van het licht.

Continuüm

De verbeelding van de wetenschap. In de relativiteitstheorie vormen de dimensies van tijd, ruimte en materie samen een Continuüm.

In De Vishal van Haarlem heb ik een ruimte specifieke installatie ontworpen. Hierin word je meegenomen in een spel van ononderbroken licht en reflectie. Stap in mijn verbeelding van het Continuüm.

SEA ART TOUR TEXEL

Van juni t/m augustus is op Texel de zgn. ART TOUR TEXEL 2019 te zien. Het gaat om een nieuwe kunstroute op Texel waarbij kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Ik mag als beeldend kunstenaar een installatie laten zien in Den Burg \ De Burght Kerk.

Science Encounters Art’

SEA Staat voor ‘Science Encounters Art’ oftewel ‘wetenschap ontmoet kunst’. SEA brengt een ode aan de zee door tien kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren. SEA heeft kunstenaars uit verschillende disciplines gekoppeld aan veertien wetenschappers van het NIOZ (Koninklijk Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee).

Dit heeft geleidt tot de SEA Art Tour! Drie maanden lang zijn kunstwerken van top kunstenaars, Texelse kunstenaars, dichters, en (Rietveld) studenten te zien en te beleven op Texel. Door de ogen van de kunstenaar maak je kennis met het leven en schoonheid van de zee, maar ook de problemen waar we tegenaan lopen en de noodzaak dit in te zien.

Ervaar Texel eens op geheel andere wijze door de SEA Art Tour te volgen langs negen bijzondere locaties op het eiland. SEA laat je verwonderen door de schoonheid van het eiland terwijl je tegelijkertijd meer ontdekt over de zeeën die het eiland omringen. De tour die je deze zomer niet wilt missen!

Kunstenaars

Mijn collega kunstenaars zijn: Maria Koijck, Zoro Feigl, Klarenbeek & Dros, Ronald van der Meijs, Driessens & Verstappen, Wim van Egmond, Jan van der Berg & Hannie van der Bergh, Joeri Bosma, Linda Verkaaik & Kathrin Schlegel. In het randprogramma zijn ook Texelse kunstenaars, Dichter bij Zee, studenten OSG de Hogeberg en studenten Gerrit Rietveld Academie aanwezig.

Meer informatie en kaartverkoop

Nieuwsgierig geworden? Op de website van de organisatie: S.E.A Texel is meer informatie te vinden over achtergronden en kunstenaars . Ook zijn hier tickets te bestellen.

Openbaring

Een terugblik naar 2016 waarbij ik je nog even mee terug neem naar een expositie in de Kolk van Spaarndam. Titel: Openbaring. Een video-installatie met druppels. Door de druppels heen kruipt een dwaallichtje om je mee te voeren naar de verbeelding