Het Christian Müller-orgel van de Grote of St.-Bavokerk

Samen met Gerrit Bosch en Maria Bij de Vaate heb ik een film mogen maken over Het Christian Müller-orgel van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem. Deze filmproductie kwam tot stand in samenwerking met stadsorganist Anton Pauw en werd financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk.

Het was een hernieuwde kennismaking met deze bijzondere locatie. In 2015 hebben wij ook in opdracht van deze vereniging, en in samenwerking met de beiaardier Rien Donkersloot, een film gemaakt over het Carillon van de kerk.

Het Christian Müller-orgel van de Grote of St.-Bavokerk

In de ruim 20 minuten durende film wordt een schets geven van de bouwgeschiedenis en van het unieke karakter van het instrument. Stadsorganist Anton Pauw vertelt o.a. over de beroemde Vox Humana en laat ‘m horen. Gelijktijdig duiken we de orgelkas in om te kijken hoe dit bijzondere pijpje er uit ziet en hoe het wordt gestemd. Anton legt op een mooie manier uit hoe het orgel in elkaar zit en wat de mogelijkheden van dit beroemde instrument zijn. En natuurlijk is er aandacht voor dat ingrijpende folie-project door de firma Flentrop van enkele jaren geleden. Maar er is echt nog meer. Het aardige van een film is dat je dingen kunt laten zien én horen.

De première van “Het Christian Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem” vond plaats op zaterdag 7 oktober. Binnenkort is de video ook te zien op de website van de kerk en na verloop van tijd op de CellaVie website.

Scroll naar boven